Jablečný páj

by - 7:00 dop.


Na začátku tohoto roku jsem si řekla, že se pustím do více pečení a vaření a budu o všech experimentech psát na blog - přeci jenom tahle část na blogu se jmenuje "Pečení a vaření". A vrhla jsem se do toho doslova po hlavě. Znáte takové ty super americké filmy o díkuvzdání, kde na konci večeře přinesou ty super jablečné koláče? Jo, tak přesně ten jsem chtěla vyzkoušet. Zalistovala jsem v mé knížce s recepty a našla jsem recept na jablečný páj a mezitím, co mi chladnou jablka, rozhodla jsem se, že se s vámi o recept podělím!


Příprava +- 30 minut + chladnutí Pečení: 40 minut + chladnutí Množství: 6 - 8 porcí

Ingredience:

6 hrnků oloupaných a na plátky nakrájených jablek (Já mám ráda Idared, samotná jsou sladká a nemusíte je přislazovat)
1 lžička skořice

Na korpus:

2 1/2 hrnku hladké mouky
3/4 hrnku soli
1 hrnek studeného másla (Já poprvé použila máslo na pečení, ale raději používám klasické máslo, Rama, Stela atd. Je měkké a studené, máslo na pečení je tvrdší, proto mi příjde lepší použít normální)
Špetku soli
Lžička vody

Postup:

1. Oloupeme jablka a nakrájíme je na plátky. Dáme je do většího hrnce a přidáme trošku cukru, tak jednu lžičku, a lžičku skořice. Hrnec položíme bokem a jdeme se věnovat těstu.
2. Na linku si připravíme mouku, cukru a sůl. Postupně zapracujeme všechno máslo. Těsto by mělo vypadat podobně jako těsto na linecké. Pokud ho nemůžete zpracovat, přidejte jednu lžičku vody, podle toho, jak moc těsto je suché. Až bude těsto zpracované, dáme ho na talířek a necháme na půl hodiny odpočinout v ledničce.
3. Mezitím, co nám těsto odpočívá, dáme vařit jablka. Do hrnce nalijeme cca. 1 cm vody a budeme vařit dokud se všechna voda nevypaří a jablka nezměknou. Potom je dáme vychladnout. Teď v tomhle počasí krásně vychladnou rychle i na balkóně.
4. Jablka nám chladnou tak se dáme do přípravy těsta. Určitě hodně posypte linku moukou, aby se těsto nepřilepilo, jelikož je v těstu hodně másla, stát se to může. Těsto rozdělíme na dvě části, první část bude tvořit spodek celého páje. Vyválíme těsto tak na 3 - 5 mm, nesmí být moc tenké, potom se trvá. Já potom těsto namotám na váleček a tak ho lehce přenesu do formy. Z druhé části těsta uděláme mřížku na horní část páje. V tuhle dobu by jablka měla být vychladlá, vyplníme tedy páj jablky, trochu vrch jablek pomoučíme, aby se mřížka tak nelepila a můžeme ji tak jednoduše vytvořit. Těsto vyválíme tak na 5 mm a nakrájíme tak na 1cm plátky. A potom vytvoříme mřížku. Nakonec vyválíme váleček, který příjde na okraj páje a vidličkou vytlačíme dezén.

A hotovo! Páj dáme do trouby předehřátou na 200°C a pečeme 40 minut! Páj po vychladnutí podáváme samotný, se šlehačkou nebo zmrzlinou. Klasický jablečný páj ze dvou dílů těsta, jako tento, nikdy nevyjde z módy.


Doufám, že se ti recept líbil a že ho také zkusíš. Schválně mi napiš, jestli jsi někdy pekla takový páj a uvidíme se u dalšího článku! An. :)

You May Also Like

1 komentářů

  1. Pečení naprosto miluju, za to vaření vůbec! :D A tenhle recept je naprosto super! Vždycky jsem chtěla udělat takový koláč s těmi mřížkami nahoře -jestli mě chápeš :D A tenhle recept mi připadá docela jednoduchý, takže ho budu muset vyzkoušet. Díky za tip :)

    Měj se v lásce,
    Janet S. ( http://janetsonrisa.blogspot.com/ )

    OdpovědětVymazat

Instagram